10 januari 2015

Morogoro


De omschrijving “Staff seets in a bus from a  very good company…” is duidelijk nog meer voor interpretatie vatbaar dan ik dacht. Om kwart voor zes vertrokken we als enige blanken naar het busstation van Arusha. We  kregen twee krappe en in het begin gelukkig nog koele plaatsen helemaal achteraan in de bus. Tien uur later in Morogoro kropen we volledig gestoofd en geradbraakt uit onze rijdende kooi. Mijn nicht Ragna stond ons (al even) op te wachten en bracht ons naar haar huis. Een koude douche was nog nooit zo aangenaam.   

In Morogoro hangt een gemoedelijke en gezellige sfeer. Het was leuk om er gewoon wat rond te wandelen en ons wat minder toerist te voelen. De markt in het centrum is best indrukwekkend, maar gelukkig niet representatief voor de rest van het charmante stadje. De kraampjes staan er bijeengepakt op een plaats die regelmatig blank komt te staan bij de hevige regens. 
In de namiddag verplicht een loden zon ons telkens weer om schaduw en verfrissing op te zoeken. Bar Motown van Romano, de man van mijn nicht, is dan de gezellige locatie bij uitstek in Morogoro.




Zondagochtend, wanneer de kerken afgeladen vol zitten, trokken wij de Uluguru bergen in. Andrew was ons vriendelijk en bekwaam gidsje. In een recordtempo bereikten we de watervallen. Andrew en enkele bergbewoners waren danig onder de indruk. De Zumbalessen van ons moeder hebben duidelijk vruchten afgeworpen.
 

 

Maandag mochten we mee naar het werk van Ragna, het Apopo project. Het is waarschijnlijk een van de weinige plaatsen waar ratten graag geziene gasten zijn. Eerst kregen we te zien hoe men de ratten opleidt tot echt mijnenzoekers. Daarna zagen we hun collega’s aan het werk bij opsporen van TBC-stalen. Met de inspanning van de ratten, maar natuurlijk ook van de vele werknemers, werden al duizenden levens gered. Met het geld verzameld op mijn afscheidsdrink (nogmaals dank!) hebben we een mooie bijdrage kunnen doen, maar daar kan altijd nog een beetje bij natuurlijk ;) Een rat opleiden kost ongeveer 6000 euro, maar het is de investering meer dan waard. Meer info op de zeer knappe en interessante website https://www.apopo.org/en/

Ontmijntraining
Lukaku en Kompany :)

 

TBC stalen opsporen
Ons moeder kon het niet laten om met de dweil rond te gaan. Dit viel binnen de verwachting, ook al werd dit langs alle kanten afgeweerd. Grappig is dat de man die de honden eten kwam geven, vlak daarna ook heel het huis een beurt gaf. Ragna heeft nog nooit zo een propere living gehad, dat wel…
Al snel kwam aan ons zeer aangename verblijf bij Ragna en Romano een eind. De verre familie is ondertussen wat minder ver geworden. We hebben er erg van genoten! De volgende ochtend werden we om 5u (respect!) uitgewuifd. Zanzibar here we come! (We zijn er eigenlijk al ;) )




2 opmerkingen:

Unknown zei

Mooi, mooi, ziet er allemaal wel prachtig uit :). (buiten de busrit, mijn knie doet al zeer van er aan te denken)

Ragna zei

Karibuni tena! Wij vonden het heel leuk om jullie op visite te hebben. Nogmaals: merci dat jullie de detour hebben willen maken (in een volgeprakte oncomfortabele bus dan nog wel),voor de leuke babbels, interesse in mijn nieuwe woonplaats en job, achtergebleven muziekfiles en natuurlijk een blinkende living/keuken (ik heb uiteraard niet meer gepoetst sinds jullie vertrokken zijn - door die extreme properheid kan het wel wat langer zonder dweil nu). Een fantastische reis met fenomenale ervaringen, geniet er ongelooflijk van en ik kijk uit naar het verslag!
Ragna